joi, 10 martie 2011

Grasimile sanatoase in dieta

Grasimile sanatoase, mononesaturate, nesaturate, polinesaturate, nu constituie adesea subiectul multor discutii referitoare la o alimentatie sanatoasa. Lispa de informatii, dezinformarea, cum ca, toate grasimile sunt nesanatoase, duc la insuccese in dieta. Nu poti slabi daca nu incluzi toti nutrientii. Se omite din start un lucru esential: grasimile sanatoase sunt esentiale in slabire. Acestea duc la absorbtia depozitelor de grasimi din organism. Pe de alta parte, cand se adopta o dieta care functioeaza pe principiul-consumul doar a catorva alimente, omitand astfel si celelalte,deci si alti nutrienti esentiali, dieta nu duce nicaieri. Si-atunci, de ce mai tineti dieta? Pentru ca e moda, pentru ca da bine, pentru ca dieta este conceputa de un asa-zis medic, sau, pentru ca, nu exista niciun motiv vehement, exista doar ambitia de a incerca ceva nou. Caci a-ti schimba stilul de viata, nu inseamna a te juca, a face unele schimbari, apoi a reveni la obiceiurile de dinainte, in situatia in care dieta nu a dat roade. Pe de alta parte, daca se doerste realmente o schimbare, pierderea in greutate si mentinerea,  se adopta un regim, nu dieta, care sa imbine toate grupele de alimente, creand astfel un echilbru. Pierderea in greutate, mentinerea si alte beneficii, se obtin de pe urma crearii acestui echilibru.

Grasimile sanatoase, acelea care realmente inseamna foarte mult in orice program de slabit, se gasesc in: peste gras(somon, ton, macrou, sardine etc), fructe de mare, ulei de masline, ulei de rapita, ulei de in, seminte, nuci, alune, migdale, fistic, arahide, unt de arahide, unt de alune etc. La acestea se mai adauga: avocado, mai multe uleiuri vegetale etc.

Denumirea de grasimi sanatoase au primit-o de pe urma multora beneficii obtinute. Scaderea in greutate, absorbtia grasimilor din organism, riscul mic pentru boli de inima, scaderea colesterolului, ba chiar, riscul scazut pentru cancer etc. Marturie stau multe teste supuse asupra diferitilor subiecti care au urmat regimul specific bucatariei mediterane. Se stie ca aceasta abunda in: fructe de mare, fructe si legume proaspete, ulei de rapita, ulei de masline, masline, lactate cu putine grasimi, peste gras , vin rosu etc. Toate aceste alimente constituie surse importante de antioxidanti care scad riscul pentru multe boli, inclusiv pentru cancer. De asemenea, bucataria mediterana a mai obtinut si alte bile albe. Ea scade riscul pentru obezitate, pentru colesterol, Alzheimer si multe alte boli grave. Asa cum am mai spus, totul se datoreaza unor alimente proaspete, sanatoase, integrale, bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, dar ce-i mai important, bogate in grasimi sanatoase, care scad riscul pentru bolile de inima, factorul numarul unu de deces in lume. Asa ca, daca vreti sa slbiti, faceti-o cu cap. Grasimile sanatoase nu trebuie omise!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu