sâmbătă, 19 martie 2011

Mancare mai sanatoasa

Un factor nociv al luarii in greutate il constituie hrana gatita necorespunzator. Prajelile, salatele cu mult sos bogat in calorii, tocanitele, tot felul de fripuri, preparate gatite din carne grasa, in genere din porc, vita sunt mancaruri la care multi dintre noi nu putem spune nu, dar consecinta unui consum exagerat aduce dupa sine kilograme nedorite, iar cu timpul probleme de sanatate. O greutate normala nu inseamna fite. Atingerea unei greutati normale si mentinerea ei, trebuie vazuta ca pe un must. Oricine are dreptul la o viata sanatoasa, lipsita de griji. Din pacate, nu oricine dispune de respect fata de sine, ambitie si posibilitatea unui trai lipsit de griji, achitarea abonamentului la sala, cumpararea de alimente sanatoase, proaspete integrale. Se stie, din pacate, ca alimentatatia sanatoasa cere bani, alimentele sanatoase fiind scumpe. Este prima bariera care ii impinge pe multi dintre noi sa aleaga varianta unei alimentatii dezordonate, dar la care costul alimentelor, in mare parte rafinate, nu este piperat. Totusi, cateva reguli pot fi adoptate de toti dintre noi.

Daca vreti sa traiti mai mult, sa nu va mai ingrasati, sa va mentineti greutatea, renuntati la prajeli. O alternativa o reprezinta gatirea carnurilor la gratar si la cuptor. Se pot crea garnituri aspectuoase, delicioase. Prajelile sunt aspectuoase, dar nu si delicioase. In plus, uleiurile la prajire se descompun si, din aceasta cauza, apar substante toxice, pe care noi le ingeram odata cu"minunata' friptura.
Fripturile pe gratar sau in cuptor sunt mult mai bune la gust si, in plus, sunt sigure pentru organism.

Asa cum se stie, romanii gatesc mult si gras, un lucru care nu poate decat sa aduca cateva kilograme in plus. A manca mult inseamna un aport caloric mare, iar a manca gras, acelasi lucru. A ingera grasimi, in genere nesanatoase, care distrug cu timpul sanatatea sistemul cardiovascular. Asa ca, evitati sa folositi untura de porc la prepararea mancarii, puneti-va rau cu smantana, untul, iaurturile si laptele foarte gras, carnea grasa, cu multa grasime vizibila, optati pentru proteine de calitate-iaurturi light, degresate, lapte degresat, carne de peste, vitel, carne de pasare sunt mult mai sanatoase, nu au atatea grasimi. Evitati sa gatiti sosuri foarte grase, ingrasa. Sosurile grase ingreuneaza digestia, alegeti-le pe cele light, optati pentru dressing home made, nicidecum pentru cele din comert, au multa sare, conservanti, grasimi si multe calorii.

Si pentru bucataria romaneasca abunda in mancaruri grase, sub forma de portii uriase, optati pentru variantele light chiar si la ciorbe. In plus, invatati noi retete, mai ales retete sanatoase. Invatand noi retete, mancand zi de zi altceva, evitati sa faceti excese culinare. In plus, daca vreti sa nu va ingrasati, consumati multe supe, ciorbe light, salate, beti multa apa, si mancati putin si des. Mult succes si la cat mai putine kilograme!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu