miercuri, 2 martie 2011

Slabire sanatoasa

Citim tot mai des in ziare si reviste tot felul de articole cu trimitere clara la metodele celebre de slabire, ma refer aici la diete consacrate. Se vorbeste in stanga si-n dreapta de slabire sanatoasa, de avantajele unui regim echilibrat, adoptat pe termen lung, dar putini dintre noi stiu, de fapt, cum e corect sa slabim si care sunt greselile pe care le facem, marea majoritate dintre noi, in mod frecvent.


A slabi sanatos, nu inseamna a te inscrie la programe despre care s-a scris putin, care nu au fundament stiintific, ale caror autori nu sunt doctori, care presupun un aport caloric prea mic, raportat la varsta, stil de viata, afectiuni, sex etc. Totusi, cati dintre noi stiam toate aceste lucruri? Putini. Tot putini sunt aceia care stiu si riscurile la care se supun daca adopta dupa ureche un regim sau altul. Putini stiu ca risca sa isi dea metabolismul peste cap, ca isi pun viata in pericol, ca pot sa capete afectiuni de care cu greu pot scapa, asa cum, tot putini, stiu ca este foarte simplu sa promiti multe in sapoul unei carti de diete, dar mai greu este sa creezi o dieta personalizata, dupa nevoile unei persoane, pentru a o ajuta astfel sa slabeasca.

Sa pasesti in lumea nutritiei, pare, la prima vedere, un drum aerisit, in care pasii iti sunt luminati, iar tu, nu trebuie decat sa pasesti pe unde au mai pasit altii, sa faci ce fac altii, ca, vezi Doamne, asa este bine. In genere, nu exista solutii magice pentru a slabi mult si repede, exista doar diete drastice, concepute pentru a scapa de surplusul de toxine si apa, asta provoaca o pierdere in greutate, vizibila. In rest, daca se doreste o slabire sanatoasa, se va opta pentru un regim echilibrat, in care planificarea meselor este regula sfanta, includerea tuturor grupelor de hrana se respecta, se beau suficiente lichide, nu se fac excese, se mai accept, dar uneori, portii mici din meniuri bogate caloric, se face sport in mod frecvent. Nu este usor sa slabesti, nu este usor nici sa te ingrasi, dar este usor sa te lasi prada dietelor create de asa-zisi doctori. Este usor sa devii inconstient, incepend cu trupul tau, pe care il transformi intr-un mic sac in care vari tot felul de alimente, combinate fara noima, mancate fara noima. Este usor sa scrii diete, este usor sa le citesti, este mai greu sa scrii o dieta pentru toti, caci, asa ceva nu ar putea da rezultate. Dar un lucru e sigur, este sanatos sa urmezi programul de slabire al unui medic, supus testelor, care este sustinut de suport stiintific, care nu prezinta riscuri. Asa ca, daca vreti sa slabiti sanatos, va recomand sa urmati dietele doctorilor brevetati, sa nu incercati tot felul de diete aparute pe net. Nu va jucati cu trupul vostru, supunandu-l unor regimuri/diete concepute aiurea, ca nu intuiesc ca vreti sa va imbolnaviti de anorexie, bulimie sau alte dezechilibre, pentru ca nu va exista nimeni care sa ii traga de mana de autorii lor, ci pe voi, ca ati fost inconstienti. Asa ca, slabiti sanatos, folosindu-va de ratiune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu