sâmbătă, 12 martie 2011

Rolul gustarilor in dieta

Oricare program de slabire trebuie sa contina 3 mese principale si macar 2 gustari. Daca rolul primelor dintai este acela de a furniza organismului nutrienti si energie pe o perioada indelungata, gustarile sunt introduse in dieta cu scopul de a preveni senzatia de foame, de a regla cumva metabolismul, de a preveni kilogramele in plus, dar si de ai furniza organismului cativa nutrienti, in functie de gustare.

Daca micul dejun constituie cea mai importanta masa a zilei, menita sa asigure vitamine, minerale si energie pentru toata dimineata, dar si buna-dispozitie, gustarea de dimineata este introdusa in dieta cu scopul de a preveni senzatia de foame pana la urmatoarea masa,  pranzul. Cum orice gustare trebuie sa includa o portie mica de hrana, de exemplu, un iaurt, un pahar cu lapte, o cana cu ceai, cativa bicuiti din faina de orez sau faina integrala, ori un fruct, alegerea gustarii este la fel de importanta ca si alegerea meniurilor pentru mesele principale ale zilei. O gustare ca sa previna senzatia de foame si sa nu contina prea multe calorii, trebuie sa includa fructe sau legume proaspete, adica carbohidrati benefici pentru organism, de exemplu, cateva betigase de morcovi sau telina, ori felii de mar. Fibrele, nutrienti extrem de importanti in dieta, al caror rol este mereu inclus in discutie de catre experti, regleaza digestia si, pentru ca se digera mai greu, grabesc senzatia de satietate si tin de foame. Iata de ce, dupa ce consumati alimente bogate in fibre, foamea nu isi face simtita prezenta.

Sarind peste micul dejun si gustarea de dimineata, unde micul dejun ar trebui sa se serveasca in jurul orei 7.00 sau 7.30, gustarea vine la scurt timp, 10.00, 10.30 sau 11.00, gustarea de dupa-amiaza, adica dupa masa de pranz, trebuie si ea planificata avand in vedere acelasi principiu: alimente bogate in fibre. Se pot alege cativa biscuiti din faina de orez , sau seminte, care au proteine vegetale, nutrienti importanti si ei in grabirea senzatiei de satietate.

Cina, care trebuie sa fie o masa simpla, fara combinatii alimentare defectuoasa, de genul proteine cu carbohidrati, fripturi grase etc, poate fi urmata, cu ceva timp inainte de culcare, de o gustare saraca in calorii, de exemplu, un pahar cu lapte cald, care alina somnul.

In concluzie, gustarile inteligente, bogate in fibre si sarace in calorii, previn senzatia de foame, modeleaza silueta si accelereaza rata metabolismului, odata ce organismului ii sunt furnizate portii mici de hrana, la ore fixe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu